Hoogland is een familiebedrijf met een lange traditie. Hein Hoogland, de overgrootvader van de beide huidige directeuren, Hans en Fred, begon in 1913 in Nibbixwoud met een metselbedrijf.


In 1952 werd hij opgevolgd door ´Ome Jan´, die in 1959 het stokje doorgaf aan Jan Hoogland, de vader van Hans en Fred. Onder zijn leiding werden de bedrijfsactiviteiten in 1963 uitgebreid en werd het een aannemersbedrijf met een eigen timmerwerkplaats. De nieuwbouw van woningen werd in het programma opgenomen en in later jaren ook utiliteitsbouw. In hetzelfde jaar werd, onder invloed van de groei van het bedrijf, verhuisd van Nibbixwoud naar Zwaag, waar Hoogland BV tot op de dag van vandaag gevestigd is.

In 1984 nam Hans de plaats in van zijn vader en in 1990 kwam ook zijn broer Fred de directie versterken. Zij besloten in 1996 om de bedrijfsactiviteiten te concentreren op de aan- en verbouw van woningen. De vraag naar gespecialiseerde bedrijven was groot en de orderportefeuille goed gevuld.

Met als gevolg groei van het personeelsbestand van 4 naar 12 medewerkers en de bouw in 2002 van een nieuwe timmerfabriek. Deze is ingericht met de modernste, computer- gestuurde houtbewerkingmachines, bediend door vakbekwame medewerkers die voor ieder ´probleem´ een oplossing weten te vinden. Behalve met bouwen houden de beide broers zich ook bezig met verhuur van bedrijfspanden. Deze activiteiten zijn ondergebracht in J & F Hoogland BV en Gebr. Hoogland.